Dansk information

Forsøgets formål

Under et hjertestop står hjertet stille og kan derfor ikke pumpe blod rundt til kroppens organer. Formålet med behandlingen under hjertestop er derfor at få hjertet til at slå igen. Behandlingen består bl.a. af hjertemassage og evt. stød - dette betragtes som standardbehandling. Herudover gives der ifølge danske og internationale retningslinjer forskellige typer af medicin. Formålet med dette projekt er, at teste om behandling med yderligere to slags medicin kan hjælpe med at få hjertet til at slå igen, så flere kan overleve efter at have fået hjertestop på hospital.


Metode

Under forskningsprojektet vil halvdelen af de inkluderede patienter modtage standardbehandling for patienter med hjertestop på hospital. Den anden halvdel vil også modtage standardbehandling, men herudover også blive behandlet med yderligere to slags medicin: vasopressin (antidiuretisk hormon) og methylprednisolon (binyrebarkhormon). Begge gives i væskeform direkte i blodåren (intravenøst). Fordelingen mellem standardbehandling og standardbehandling sammen med vasopressin og methylprednisolon er fordelt ved lodtrækning. Begge stoffer er naturlige hormoner der produceres i kroppen på alle mennesker, og som ofte gives til kritisk syge patienter. På baggrund af tidligere forskningsprojekter tror vi, at disse stoffer øger blodtilførslen til hjertet under genoplivningen og dermed hjælper hjertet til at slå igen. De patienter der ikke har modtaget vasopressin og methylprednisolon, behandles med et uvirksomt stof (placebo, der består af saltvand). Efter udskrivelse fra hospitalet vil vi telefonisk tage kontakt til de inkluderede patienter eller en af de pårørende ca. 30 dage, 90 dage, 180 dage og 1 år efter hjertestoppet. Først når forskningsprojektet for alle forsøgspersonerne er helt afsluttet, vil vi finde ud af, hvem der har modtaget vasopressin og methylprednisolon eller placebo.

I alt skal 492 patienter med hjertestop på hospital inkluderes i forskningsprojektet. Forskningsprojektet er startet i 2018 og forventes at køre i op til 4 år.

Forsøget er godkendt af Videnskabsetisk Komite og Lægemiddelstyrelsen.


Yderligere oplysninger

Se "Deltager information" og "Kort resume".

Ved spørgsmål, kontakt Lars W. Andersen på lwandersen@clin.au.dk eller tlf. 51781511